Zamieszczone przez LIFE
Wymianiać czy poczekać
Zwiń
X
-
Wymianiać czy poczekać
No właśnie.
Na przełomnie lipca i sierpnia chcę pojechać na wakacje do Włoch i trochę tam pozwiedzać. Termin wymiany oleju to 42 kkm lub wrzesień. Teraz mam 38,5 kkm. W czasie wyjazdu zrobię około 4 kkm. No i teraz pytanie. Wymienić olej teraz czy po powrocie. Teraz mam zalanego Mobila 1 0W40 TD a nowym olejem będzie Motul Specific 505.01.
Co radzicie??Jarek "Vinci"
-
-
Zamieszczone przez pantolZamieszczone przez Nexus61. na grzyba Ci 505.01 do ALH ??With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Re: Wymianiać czy poczekać
Zamieszczone przez pantolNo właśnie.
Na przełomnie lipca i sierpnia chcę pojechać na wakacje do Włoch i trochę tam pozwiedzać. Termin wymiany oleju to 42 kkm lub wrzesień. Teraz mam 38,5 kkm. W czasie wyjazdu zrobię około 4 kkm. No i teraz pytanie. Wymienić olej teraz czy po powrocie. Teraz mam zalanego Mobila 1 0W40 TD a nowym olejem będzie Motul Specific 505.01.
Co radzicie??
jeżeli wymienisz teraz to będzie to 23% za wcześnie ( zakładam wymianę po 15 kkm )
jeżeli wymienisz po przyjeździe będzie to tylko 3% po przebiegu zakładanym
po co lejesz do ALH niedłubniętego tak drogi olej przeznaczony do najbardziej wysilonych silników :shock:Pink Floyd fan.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6jest inny olej Motul'a spełniający 505.00 - i ten wystarczy
Czy nie lepiej więc zalać tego specifica zamiast 8100 ?? A może jest jeszcze jakiś inny motul którego nie znalazłem?
[ Dodano: Nie 10 Lip, 05 21:33 ]
Zamieszczone przez kristopo co lejesz do ALH niedłubniętego tak drogi olej przeznaczony do najbardziej wysilonych silników :shock:
Jeszcze raz zapytam - czy jest jakiś ROZSĄDNY powód aby wyienić olej przed wyjazdem, a nie po? Jakoś mnie tak korci, żeby wymienić przed, ale nie wiem czy to nie jest całkowicie bez sensu.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pantol
Jeszcze raz zapytam - czy jest jakiś ROZSĄDNY powód aby wyienić olej przed wyjazdem, a nie po? Jakoś mnie tak korci, żeby wymienić przed, ale nie wiem czy to nie jest całkowicie bez sensu.
IMO nie ma sensu wymiana "przed" zwłaszcza że "trasa" będzie robiona w dobrych warunkach zewnętrznych - czyli jednym prawie skokiem - więc te 3% ponad zrobione w tamtych warunkach można porównać powiedzmy do 10% u nas...
ale zrobisz jak uważasz.............Pink Floyd fan.
Komentarz
-
-
Wymienic na 45 tys. W seryjnym aucie nie trzeba wykonywac zadnych cudow. Auto jest zaprojektowane do wymian co 15 tys km i co tyle nalezy wymieniac. A to ze warunek rok lub 15 tys rozminie sie o te nawet 500km to nic sie temu nie stanie.
Co do oleju kazdy leje co uwaza za sluszne, grunt aby spelnialo to norme dla danego silnika i bylo olejem w pelni syntetycznym a nie jakims polsrodkiem.
Komentarz
-
-
Dziś patrzyłem na ceny oleju, którym mam zalane auto (Mobil1 0W40TD) i ceny są niemalże identyczne jak za Motula Specyfic 505.01, tak więc kwestia ceny chyba odpada.
A skoro już znów o tym piszę, to czy olej Mobila ze znakiem TD różni się czymś szczególnym od oleju bez tego oznaczenia. Np. jest olej 0W40 TD, ale nie ma już 5W50 TD.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pantolDziś patrzyłem na ceny oleju, którym mam zalane auto (Mobil1 0W40TD) i ceny są niemalże identyczne jak za Motula Specyfic 505.01, tak więc kwestia ceny chyba odpada.
A skoro już znów o tym piszę, to czy olej Mobila ze znakiem TD różni się czymś szczególnym od oleju bez tego oznaczenia. Np. jest olej 0W40 TD, ale nie ma już 5W50 TD.With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecJa kupywalem Mobila 1 0w-40 TD za 175zl ,teraz jest chyba za ~170zl 4l.
U mnie jakos wiecej do silnika nie wchodzi.
A może kwestia ilości zależy od dokładności spuszczenie starego oleju!Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pantolNo właśnie. Mi ASO leje zawsze coś około 4L + 200 ml i zawsze mam przelane (tzn. do końca tego zgniecenia na bagnecie - czyli trochę ponad tę chropowatość). I tak za każdym razem! Teraz będę wymieniał sam, to dopilnuję odpowiedniej ilości!
A może kwestia ilości zależy od dokładności spuszczenie starego oleju!
Olej sumie zlecial praktycznie caly, bo bylem przy wymianie i juz sie praktycznie nic z korka nie lalo.
W ASO na ostatnim przegladzie jak zobaczylem jak mechanik lata z zaplecza z konewka po 1,5l oleju to mnie ciarki przeszly :? Dobrze ze kupuje olej sam k
Komentarz
-
-
A mi na fakturze napisali 4,7l Mobil1 5W50. Ciekawe. Na szczęście widziałem jak lał z 4l banieczki, a potem sprawdził i jeszcze dolewał z 1l. Za 4l liczyli sobie 166,50 (to po 10% upuście) czyli normalnie by kosztowało 185 zł. W Makro widziałem ten olej za jakieś 160zł, więc nie było sensu jeździć ze swoim olejem.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Gość
U mnie w ciemno 4l wchodzi bez sprawdzania na bagnecie. Oliwke kupuję za 39zł brutto/litr rozlewny.
Nie ubywa go do wymiany (co 7500 km)
A najgorzej że na stacjach na trasie jest nie do zdobycia :cry:
Komentarz
-
Zamieszczone przez pantolNo właśnie. Mi ASO leje zawsze coś około 4L + 200 ml i zawsze mam przelane (tzn. do końca tego zgniecenia na bagnecie - czyli trochę ponad tę chropowatość). I tak za każdym razem! Teraz będę wymieniał sam, to dopilnuję odpowiedniej ilości!
A może kwestia ilości zależy od dokładności spuszczenie starego oleju!
Pozdrawiamaczkolwiek...
NajtFukinPatrol North-West
Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
WhitePride :smokedevil
6,92 s do setki by DGW
Komentarz
-
-
E cos mi to nie pasi. Logicznie patrzac filtr powietrza nie jest najwyzej polozonym punktem gdzie jest olej. Jest powyzej polowy, ale nie na samej gorze. Od zawsze olej mierzylo sie na zimnym silniku po nocy na plaskim podlozu(zeby auto z gorki nie stalo) i ma pokazywac od min do max ani mniej ANI WIECEJ.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftfiltr powietrzaPink Floyd fan.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kristoZamieszczone przez Maicroftfiltr powietrza
Komentarz
-
Komentarz